יש מקרים בהם נהג מתגבר על תאונת הדרכים שעבר וממשיך הלאה בחייו, אך חברת הביטוח שלו מסרבת להרפות. לכן לאחר שהעניקה למבוטח כספי פיצויים על הנזק בהתאם להסכם הביטוח, היא נכנסת לנעליו כצד שנפגע בתאונה, במקומו, לעיתים גם ללא ידיעתו – כדי לדרוש מהגורם השלישי שהיה מעורב, את הסכום ששילמה למבוטח שלה. כך למעשה חברת הביטוח מגישה נגדו תביעת שיבוב, או בשמה המקצועי – תחלוף. מהי תביעת שיבוב, מהי מטרתה והאם יש מקרים בהם אין אפשרות להפעיל אותה? התשובות לפניכם.
מה זה תביעת שיבוב?
תביעת שיבוב מאפיינת בעיקר אירועים הקשורים לביטוח צד ג' שכן מתייחסת ליחסים בין הרכב המבוטח לרכב או רכוש של אדם אחר, כמו למשל תאונת דרכים. במרבית המקרים, תביעת הביטוח תממש אותה במטרה להשיב את הכספים ששילמה למבוטח שלה בעקבות אירוע ביטוחי.
במסגרת תביעה זו חברת הביטוח מוציאה את המבוטח מהתמונה, מנהלת את המאבק בלעדיו. היא תובעת צד ג' ואת חברת הביטוח שלו בגין נזקים שנגרמו ללקוח שהיא מבטחת בביטוח צד ג'. היא מעריכה את גובה הנזק בעזרת שמאי רכב, ומגישה את המסמכים הרלוונטיים: תמונות מזירת האירוע, הודעה על תאונה מטעם המבוטח, הסכום המדויק ששילמה למבוטח. כאשר יש ברשותה מספיק ראיות כנגד הגורם השלישי שהיה מעורב באירוע, היא יוצאת למאבק משפטי ממושך מולו.
מנגד, חברת הביטוח לא יכולה לדרוש מצד ג' פיצויים גבוהים יותר מהסכום ששילמה למבוטח שלה. כך למשל אם המבוטח נהג ברכב בדרך עירונית, נפגע ממשאית, הגיש בקשה לחברת הביטוח וקיבל פיצויים בגובה 15,000, חברת הביטוח לא תוכל לדרוש מנהג המשאית סכום גבוה מכך בתביעת השיבוב.
מקרים בהם לא ניתן להגיש תביעת שיבוב
כאשר צד ג' שהיה מעורב בתאונה עם המבוטח, מטעם חברת הביטוח שמגישה את תביעת השיבוב, הוא עובד בחברה או שהוא קרוב משפחה של אחד מעובדיה, היא איננה יכולה להגיש תביעה זו כנגדו. כמו כן, יש פוליסות ביטוח רכב שמונעות מחברת הביטוח את הזכות הזו – אלו לרוב הפוליסות הרחבות. ולעיתים הצעד מגיע מהמבוטח עצמו; הוא רשאי להוריד את הסעיף הזה מחוזה ביטוח הרכב שלו אם ימצא לנכון, אך כאשר ייחדש את הפוליסה בעתיד היא תתייקר בעקבות זאת.
מחכה בשיבוב
חברת הביטוח יכולה להגיש תביעת שיבוב במקרים בהם היא שילמה כספי פיצויים ללקוח שלה בעקבות תקרית עם צד ג' שגרמה לו לנזקים רבים, היא נכנסת לנעליו של המבוטח גם אם איננו עוד בתמונה – . כך שלמעשה תפקידו הוא פאסיבי במיוחד. תביעה זו נועדה להשיב לה את הסכום שהעניקה למבוטח ולהאריך את ההליך המשפטי כנגד הגורם השלישי כאשר הוכח שיש לו אחריות לתאונה.
זהו סעיף שיכול לסייע מאוד למבוטחים שאין להם את המשאבים או היכולת לפתוח בהליך משפטי ארוך וממושך בין כותלי בית המשפט, שכן חברת הביטוח תעניק פיצויים נדיבים (במסגרת התקרה הביטוחית) ותילחם עד שתשיג את מבוקשה.